Canvis i compte enrere

Fem un joc/exercici. És evident que l’ésser humà és un factor del canvi del clima del planeta. Açò vol dir que, sense la nostra presència, el clima seria molt diferent.

Una investigació global ha estudiat milions de dades referents a l’impacte humà sobre el medi i les ha plasmat en uns mapes molt interessants (més encara si eres un friki dels mapes com jo)

El primer mapa recull les dades relacionades amb el forratge (foraging), la caça (hunting) i la recol·lecció (gathering). Té a veure amb les societats caçadores-recol·lectores. Per tant, allà on el color siga més intens, la presència d’aquestes societats serà més gran. Si per altra banda el color és quasi blanc, significarà que les societats s’han transformat en agrícoles.

En aquest primer exercici hem de dir el moment en el qual la caça i la recol·lecció ja no té prevalència o importància. Podeu mirar-ho les voltes que calguen. Ho farem per continents:

Àfrica:

Amèrica:

Àsia:

Europa:

Oceania: fa 100 anys, i només a algunes regions d’Austràlia (Exemple)

stephens20--510x340

Per al següent mapa, parlarem de l’agricultura, i en aquest cas posarem el moment en el qual es van introduir les tècniques agrícoles a cada continent. Si la sabem, diem la zona també.

stephens17--510x340

Àfrica:

Amèrica: fa uns 5500 anys, en la zona dels Andes (Exemple)

Àsia:

Europa:

Oceania:

 

I ja està. Ens entretenim i mirem con es mou el contador d’anys. De pas, ens situem en el passat del nostre món. Ja traurem més conclusions… Si voleu més informació, llegiu-vos aquest completíssim article.

 

Deja un comentario